Skip to content

Munții Semenic

Munţii Semenicului fac parte din grupa sudică a Carpaţilor Occidentali, culminând cu Vârful Piatra Goznei (1447 m) şi Vârful Semenic (1445 m) şi reprezintă un important nod hidrografic – „castelul de apă al Banatului” – din care izvorăsc Timişul, Nera, Bârzava etc. În ceea ce priveşte constituţia lor geologică, putem separa două zone cristaline: zona Miniş şi zona Sebeş. Relieful coboară, de la nord de Vârful Semenic, până la Vârful Nemanu Mare (1122 m). În regiunea izvoarelor Timişului se găseşte depresiunea Gărâna, formată prin eroziune diferenţială. În aceşti munţi nu se întâlnesc urme glaciare, ci doar efectele modelării preglaciare, depresiuni nivale, văluriri şi vârfuri piramidale. Alături de Munţii Semenicului, în aceeaşi grupă, se mai găsesc şi Munţii Aninei şi ai Dognecei, formând nucleul Munţilor Banatului. Întreg acest ansamblu montan formează o zonă turistică importantă, unde se poate practica un turism complex. În acest areal se află rezervaţiile naturale Semenic – Cheile Caraşului şi Cheile Nerei – Beuşniţa, de o mare valoare şi frumuseţe.
Complexul turistic Semenic se găseşte la peste 1400 m altitudine, între vârfurile Piatra Goznei şi Semenic, situat într-un cadru natural atractiv, beneficiind de amenajări pentru sporturi de iarnă şi căi de acces lesnicioase. În afara unui teleferic, există drumuri de acces din Reşiţa – Văliug şi Slatina Timiş – Trei Ape – Gărâna. Acest al doilea drum face legătura cu linia ferată Timişoara – Bucureşti prin Slatina-Timiş, de unde pe şoseaua E 70 sunt circa 20 km până la Caransebeş.
Zona Semenic are avantajul unei lungi perioade de zăpadă, ca şi pe Muntele Mic. Sunt destul de puţine locuri în ţară în care zăpada să persiste, chiar şi 6 luni pe an. Turiştii găsesc aici un schilift şi mai multe pârtii, iar în ceea ce priveşte cazarea, staţiunea Semenic dispune de peste 400 locuri de cazare în principal în cabanele Gozna, Nedeea şi Semenic, ca şi în vilele din zonă. În apropiere se află subzona turistică Breazova – Crivaia, care cuprinde două lacuri de acumulare, Văliug şi Breazova şi bazele turistice şi sportive de pe malurile lacurilor sau din apropiere.

În nord – estul staţiunii de vârf, pe drumul Slatina Timiş – Semenic, se mai găseşte o altă grupă de cabane, la Trei Ape şi Gărâna, unde se pot practica şi sporturi nautice de vară în jurul lacului de acumulare.
Satele Gărâna (Wolfsberg) şi Brebu Nou (Weidental) au reuşit, încă de mult, să-şi afirme funcţionalitatea lor turistică, în special în aşa-zisul turism montan, deoarece locuitorii de origine germană din zonă închiriau, cu mulţi ani în urmă, camere pentru turiştii ce veneau acolo, ei fiind primii ce au practicat turismul rural cu esenţă montană din Banat. Există acolo numeroase pensiuni care oferă servicii turistice de calitate. Anual se organizează diverse manifestări, printre care un apreciat festival de jazz.

Deşi legate mai mult de Reşiţa, Centrul Semenic şi Gărâna – Brebu – Trei Ape, prin punerea la punct a şoselei de acces din Slatina-Timiş, ar constitui un nucleu turistic cu drumuri bune de acces, cu zone frumoase şi amenajări sportive, care împreună cu celelalte zone din judeţ, ar putea rivaliza cu multe staţiuni din ţară sau străinătate. 

Sursa: http://gugulani.ro/

Loading

Primary Sidebar

Translate »