Skip to content

Protopopul Andrei Ghidiu

S-a născut în 1849 în localitatea Deda, județul Mureș. După absolvirea Institutului Arhidiecezan din Sibiu, studiile universitare le-a urmat în străinătate, la Viena și Leipzig.

În anul 1883 a fost instalat protopop al Oraviței, iar în 1888, protopop al Caransebeșului, unde s-a implicat în viața culturală a orașului Caransebeș, fiind membru și apoi președinte al Despărțământului ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român). A mai activat și în alte asociații culturale, precum Societatea română de cântări și muzică.  Împreună cu profesorul Iosif Bălan, Andrei Ghidiu a lăsat posterității „Monografia orașului Caransebeș”.

A fost un fervent apărător al limbii și culturii românești, neobosit luptător pentru împlinirea idealului național. În toamna anului 1918, s-a implicat în constituirea Consiliului Național Român din Caransebeș, fiind ales președintele acestuia. A participat, ca delegat al Sfatului Național Român, la constituirea Gărzilor și Consiliilor Naționale în satele din zona Caransebeșului. A participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, ca delegat al protopopiatului Caransebeș, fiind ales membru în Marele Sfat Național Român.

Sursă foto: http://ziarullumina.ro/protopopul-andrei-ghidiu-distins-slujitor-si-om-de-cultura-104997.html

Loading

Primary Sidebar

Translate »