Skip to content

Botezul Domnului (Boboteaza sau Dumnezeiasca Arătare) în Banatul de Munte

Nu putem începe a vorbi despre semnificația praznicului din 6 ianuarie, marea sărbătoare a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, fără a reda câteva rânduri din Evanghelie, care ne arată concret ce sărbătorim mâine, dincolo de tradiții:

„În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: <<Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?>>.  Şi răspunzând, Iisus a zis către el: <<Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea.>> Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: <<Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit>>” (Matei 3: 13 – 17).

Întrucât în această zi Domnul nostru Iisus Hristos S-a arătat pentru prima dată în lume ca Fiu al lui Dumnezeu, având loc totodată și arătarea Preasfintei Treimi, sărbătoarea se mai numește și Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului.

Creștinii din Banatul de Munte se pregătesc de Botezul Domnului primind în casele lor pe preot cu Iordanul, având pregătite o lumânare aprinsă și un vas curat cu agheasmă, în care unii oameni pun și o monedă de argint, pentru sănătate. Alte tradiții specifice Banatului de Munte care se poartă din generație sunt cele cu privire la aflatul ursitului. Așadar, fetele nemăritate obișnuiesc ca în Ajunul Bobotezei să pună sub perna pe care dorm un fir din busuiocul dat de preot, dar și prosopul cu care și-au șters părul în această seară.  Înainte de culcare, fata nu mai are voie să vorbească cu nimeni, ci trebuie să își facă rugăciunea și să se culce cu credința că își vor visa ursitul. O altă practică a fetelor de la sat este aceea de a merge la miezul nopții la râu, de unde scot apă în ulcior, apă neîncepută în care vor vedea chipul ursitului lor. Pentru ca ursitul să apară, fetele au nevoie, pe lângă ulcior, și de trei lumânări și o verighetă a unei femei măritate cu cununie și care a născut un băiat.

Fie ca praznicul Bobotezei să vă aducă Botezul despre care spunea Sfântul Proroc Ioan Botezătorul că îl dă Domnul nostru Iisus Hristos: „Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”. Duhul Sfânt să vă umple sufletele cu har, pace, focul credinței mai aprig aprins și lumină dumnezeiască, care să vă călăuzească pașii spre mântuire!

Sursă foto http://bit.ly/2Cutdev

Loading

Primary Sidebar

Translate »