Skip to content

Caraș-Severin

Județul Caraș-Severin este situat în sud-vestul României și se învecinează în nord-vest cu județul Timiș, în nord-est cu județul Hunedoara, în est cu județul Gorj, în sud-est cu județul Mehedinți, în partea de vest cu Republica Serbia, iar în partea de sud-vest se bucură de prezența unei limite naturale importante, și anume fluviul Dunărea, pe o lungime de 64 de km.

Suprafața totală a județului este de 851.974 ha, reprezentând 3,6 % din teritoriul național. Astfel, județul Caraș-Severin se situează pe locul 3 în ierarhia județelor României.

În Caraș-Severin, relieful este generos, întrucât munții, depresiunile, dealurile și câmpiile își dau mâna împăciuitor, creând un cadru natural diversificat, pe placul oricărei inimi călătoare. Munții care își înalță piscurile mai mult sau mai puțin înalte pe teritoriul județului nostru sunt Munții Țarcu, Muntele Mic (masiv montan apartenent Munților Țarcu), Munții Godeanu, Munții Semenic, Munții Cernei, Munții Semenic, Munții Aninei, Munții Almăjului, Munții Locvei, Munții Dognecei, Munții Poiana Ruscă. Aceștia apar delimitați de zone joase, care le dau aspectul unui bloc montan unitar. Între acestea, o zonă aparte o constituie Depresiunea Almăjului, depresiune intramontană, străjuită din toate părțile de culmi nu prea înalte. Cel mai înalt vârf este Vârful Gugu, în Munții Godeanu, având 2291 de metri înălțime.

Printre principalele dealuri care îmbățișează zonele muntoase din Caraș-Severin sunt dealurile Oraviței, Doclinului și Sacoș-Zăgujeni.

Cele mai joase trepte de relief sunt câmpiile, care ocupă o suprafață restrânsă din cadrul Câmpiei Timișului, având următoarele subunități: Câmpia Sipetului, Câmpia Moraviței și Câmpia Carașului.

Apele care formează principalele artere hidrografice sunt râurile Timiș, Caraș, Cerna, Nera și afluenții lor, precum și afluenții fluviului Dunărea.

Lacurile ocupă un loc important în hidrografia județului, cele mai numeroase fiind lacurile antropice. Cele naturale sunt de tip carstic, precum Lacul Dracului și Lacul Ochiul Beiului. Ambele lacuri constituie puncte de mare atracție turistică încadrate în Rezervația naturală Cheile Nerei-Beușnița. Lacul crio-nival “Baia Vulturilor” este un lac de mică întindere situat în platoul Semenic. Carstul bănățean mai adăpostește lacuri carstice subterane formate prin bararea naturală a unor galerii de peșteră, așa cum se poate constata în peșterile Plopa și Buhui din Munții Aninei.

Printre lacurile antropice (de baraj) se numără Lacurile Gozna, Văliug și Secu pe râul Bârzava, lacul de acumulare Trei Ape, pe Timișul superior, lacurile Vârtoape și Medreș, în apropiere de Bocșa, Lacul Buhui, care servește la alimentarea cu apă a orașului Anina, Lacul Mare și Lacul Mic de la Oravița și barajele de pe Valea Dognecei, Lacul cu Nuferi și Lacul Mare.

Dintre apele subterane se remarcă izvoarele termo-minerale din stațiunea Băile Herculane, stațiune cotată ca fiind una dintre cele mai renumite din Europa, dar și cele care apar în zona Mehadica-Cuptoare și Oravița –Ciclova.

Clima județului este continental moderată cu nuanțe sub-mediteraneene, subtipul climatic bănățean caracterizându-se prin circulația maselor de aer atlantic și prin invazia maselor de aer mediteranean, ceea ce conferă caracter moderat regimului termic cu frecvente perioade de încălzire în timpul iernii, cu primăveri timpurii și cantități medii de precipitații relativ ridicate. Temperatura medie a iernii are valori ceva mai ridicate decât în zone din țară situate la aceeași altitudine. În lunile de vară, temperaturile medii sunt în continuă creștere, dar mai moderate de la o lună la alta, comparativ cu lunile de primăvară.

 

Curiozități despre Caraș-Severin

  •  Primul teatru din țară – Teatrul „Mihai Eminescu” din Oravița

 

  • Prima cale ferată de munte din România – „Semmeringul Bănățean” – între Anina și Oravița; cea mai veche cale ferată a cuprins, de fapt, un traseu mai lung, și anume Oravița – Iam – Jasenovo – Bela Crvka – Baziaș

 

  • Prima farmacie montană – farmacia „La Vulturul Negru” a farmacistului Knoblauch, în Oravița, cel care, alături de farmacistul Gheorghe Roja, a preparat primul vaccin antivariolic din Banat

 

  • A doua fabrică de bere din România a fost cea de la Ciclova Montană, înființată în anul 1728

 

  • Cea mai frumoasă cascadă din lume, Cascada Bigăr, plasată de site-ul american „The World Geography” pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume

 

  • Singurul muzeu amenajat în aer liber din România și singurul de acest gen din țară – Muzeul de Locomotive din Reșița

 

  • Telescaunul cu cel mai lung traseu fix din Europa – telescaunul de pe Muntele Mic, având o lungime a traseului de 3,5 km

 

  • În „Peștera cu Oase” din Anina au fost descoperite cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa cu o vechime de peste 400.000 de ani

 

  • În Parcul Național Valea Cernei – Domogled, în zona stațiunii Băile Herculane, se găsește specia unică în țară a pinului negru, cele mai frumoase exemplare de fag și peste 1600 de specii de fluturi

 

  • Stațiunea Băile Herculane este asemănată cu stațiunile Vichy și Mont Dore din Franța

Loading

Primary Sidebar

Translate »