Skip to content

Cimitir istoric

Cimitirul istoric „Sfântul Ioan Botezătorul”

Numele cimitirului este dat de Biserica istorică cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, lăcaș de cult care se înalță deasupra mormintelor, exprimând, în tăcerea-i maiestuoasă, triumful Învierii asupra morții.

Se află pe strada Muntele Mic, în vecinătatea Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Nicolae Iorga a afirmat, în timpul vizitei sale în Caransebeș, că acest cimitir este un „cimitir istoric”, deoarece acolo se află mormintele unor personalități ce au avut un ecou răsunător prin activitatea lor, atât pentru orașul Caransebeș, cât și pentru Banat și România.

La intrarea în cimitir, pe partea dreaptă, există o placă comemorativă a marilor personalități înmormântate aici, printre care se numără Episcopul Nicolae Popea și Arhiereul Filaret Musta, primarul Gheorghe Băiașu, mama lui Eftimie Murgu, Cumbria Murgu, căpitanul Mihail de Iacobici, președinta Societății Corale din Caransebeș, Elena de Iacobici, maiorul Gheorghe Trica.

Toate aceste nume s-au afirmat prin lupta pentru realizarea unității naționale și pentru păstrarea limbii române, slujind cu credință, de-a lungul vieții, patria noastră.

Înainte de a intra în Casa mortuară, se află Roata vieții, care arată fazele vieții omului, de la naștere până la moarte, fiind scrise și versuri despre viața și activitatea oamenilor.

Loading

Primary Sidebar

Translate »