Skip to content

Gugulania pitorească: „Enigma” turismului din Banat

Gugulania pitorească: „Enigma” turismului din Banat published on Niciun comentariu la Gugulania pitorească: „Enigma” turismului din Banat

Zona turistică Scorilo este „enigma” turismului din Banat şi cuprinde staţiunile turistice Muntele Mic şi Poiana Mărului. Aici există singurul Monument al Turismului din lume, ridicat în 1936, la intrarea în  Rusca Montană,  cu cele mai frumoase versuri pentru un imn adevărat al turismului românesc.În această zonă turistică, se delimitează Ţara Gugulanilor, sub forma unui triunghi curbiliniu cu o suprafaţă de 2.000  kmp, care începe de la Bucova, pe Valea Bistrei până la Caransebeş, şi de aici pe Valea Timişului până la „Poarta de Intrare” situată  între Teregova şi Domaşnea.

Cea de-a treia latură este convenţională şi poate fi imaginată peste crestele Vârfurilor Godeanu (2.229 m), Ţarcu şi Gugu (2.291 m), ultimul fiind Muntele sacru al dacilor.Zona cuprinde cele două oraşe – Caransebeş şi Oţelu Roşu, 13 comune şi 33 de sate.

Municipiul Caransebeş este cel mai important nod de comunicaţie din Banatul Montan, fiind aşezat la încrucişarea a patru drumuri principale, care duc spre Timişoara, Orşova, Reşiţa şi Haţeg.

Geografic, oraşul este situat la confluenţa a trei ape, Timiş, Sebeş şi Bistra, la o altitudine de 280 m față de nivelul mării. Totodată, se află la jumătatea distanţei dintre Drobeta Turnu Severin şi Timişoara (la 100 km de fiecare oraş), pe Drumul European E 70.

În timpul Daciei Romane, la 6 km de actuala vatră a oraşului se găsea Castrul roman Tibiscum (Jupa – Caransebeş).Staţiunea Poiana Mărului se află la 25 km de oraşul Oţelu Roşu (via Zăvoi) şi este aşezată într-un cadru natural deosebit de pitoresc, pe malurile râului Bistra Mărului şi ale afluenţilor acesteia, Scorilo şi Şucu, între cotele de 500 şi 700 m altitudine.Staţiunea Muntele Mic, aflată la altitudinea de 1.545 m,  oferă iarna un peisaj mirific, încântător şi bicolor, dat de albul strălucitor al zăpezii şi verdele închis al pădurilor de brad.

Pe munte se ajunge de la Caransebeş, pe drumul asfaltat (25 km) ce trece prin Zerveşti, Turnu Ruieni şi Borlova, până la staţia telefericului. De aici, cel mai plăcut şi sigur mod de a ajunge pe munte este  telefericul, dat în folosinţă în anul 1976, pe cel mai lung traseu din ţară (3,36 km) şi care  urcă de la 773 m, la 1.531 m, unde sunt trei pârtii de schi, dintre care una iluminată pe timp de noapte.

Banatul Montan – Ghid Turistic

Sursa: http://www.7-zile.com/2016/07/07/gugulania-pitoreasca-enigma-turismului-din-banat/

Loading

Lasă un răspuns

Primary Sidebar

Translate »