Skip to content

Caransebeș – Mănăstirea Piatra Scrisă –stațiunea Băile Herculane – Parcul Național Domogled-Valea Cernei

Pornind din Caransebeș pe DN6/E70 spre Băile Herculane, la o distanță de 23 de km, chiar la intrarea în Armeniș, se află o mănăstire cu o poveste deosebită, pe care chiar numele acesteia o povestește, Mănăstirea Piatra Scrisă. Mănăstirea este recunoscută pentru icoana „Sfintei Treimi”, despre care se spune că ar fi fost pictată în stâncă de o mână dumnezeiască. Prima mențiune documentară a Mănăstirii datează din anul 1788, an în care a apărut pe o hartă militară austriacă, cu denumirea „Stânca Sfintei Treimi”, semn că icoana exista pe atunci. Hramul acestei mănăstiri este „Duminica Tuturor Sfinților”, prima duminică după Rusalii.

La aproape 50 de km distanță de mănăstire, descoperim istorica stațiune Băile Herculane, asemănată, prin valoarea izvoarelor termale, cu stațiunile Vichy și Mont Dore din Franța și cu Karlovy-Vary din Cehia. Stațiunea este o bijuterie terapeutică atât pentru trup, cât și pentru suflet, deoarece este situate într-o depresiune intramontană, unde climatul bland cu influențe submediteraneene ajută la recreere, relaxare și recuperare fizică și psihică. Băile Herculane oferă o gamă largă de ape cu valoare curativă, precum ape sulfuroase, clorurate sodice, calcice și oligominerale. Arhitectura cu influențe de baroc vienez, dar și istoria și legendele deosebite, completează potențialul deosebit al stațiunii.

Situarea stațiunii Băile Herculane este cu atât mai specaculoasă cu cât se află în imediata apropiere a Parcului Național Domogled-Valea Cernei. Diversitatea tipurilor de peisaje (abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant, vârfuri calcaroase cu vegetaţie submediteraneană, păduri întinse de fag de vârste mari, goluri alpine cu jnepeniş, lacuri de acumulare montane, chei şi prapăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajişti subalpine cu lapiezuri), peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite.

 

 

Loading

Primary Sidebar

Translate »