Skip to content

Bustul episcopului Nicolae Popea

Episcopul Nicolae Popea s-a născut în localitatea Satulung, lângă Brașov, în 17 februarie 1826, într-o familie preoțească. Pe lângă studii de drept și filosofie, Nicolae Popea a decis să studieze teologia, plecând în Viena cu acest scop în anul 1846.

Nu a reușit să termine studiile teologice din pricina revoluției izbucnite în Transilvania.     S-a întors la Brașov, unde a avut rolul de căpitan la garda românilor brașoveni. A reluat studiile și le-a absolvit în anul 1849.

De atunci, Nicolae Popea a trecut prin mai multe trepte ierarhice ale preoției, fiind, de-a lungul timpului, diacon, preot, protosinghel, vicar și episcop.

La sinodul electoral ținut sub prezidiul Mitropolitului Miron Romanul în 27 martie 1889, Nicolae Popea a fost ales în unanimitate Episcop al Caransebeșului. În 1 iunie a fost confirmat ca episcop prin decret imperial, iar în 11 iunie a fost hirotonit la Sibiu ca Episcop al Diecezei Caransebe­șului. Înscăunarea la Caransebeș a avut loc în 2 iulie.

Episcopul Nicolae Popea a construit la Caransebeș un sediu pentru Institutul Teologic Diecezan și a înființat Internatul Teologic și Pedagogic.

În ziua de 26 iulie/8 august 1908, Episcopul Nicolae Popea a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat în cimitirul Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

 

Sursă text:  http://ziarullumina.ro/episcopul-nicolae-popea-un-vrednic-pastor-de-suflete-104037.html

Sursă poză: http://www.banaterra.eu/romana/caransebes-episcopul-nicolae-popea

Loading

Primary Sidebar

Translate »