Skip to content

Catedrala ortodoxă „Învierea Domnului și Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”

A fost sfințită în 12 septembrie 2010 și are un stil arhitectural bizantin, cu iconostas sculptat în lemn și cu clopote fabricate în Ulm, Germania.

Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea, care, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919), a vorbit de nenumărate ori de necesitatea ridicării unei noi catedrale. Din cauza condiţiilor politice de dinaintea datei de 1 Decembrie 1918 acest lucru nu s-a putut realiza. După numirea ca mitropolit primat la Bucureşti, Miron Cristea a revenit la Caransebeş şi, rostind o cuvântare, a mulţumit bănăţenilor pentru colaborarea avută. Acum a iniţiat şi un fond pentru zidirea unei noi catedrale în Caransebeş, fond pentru care a donat 20.000 de coroane.

Un alt ierarh al Caransebeşului ce a dorit cu mare însufleţire ridicarea unei catedrale în Caransebeş a fost Episcopul Veniamin Nistor (1941-1949). Acesta a urmărit încă din prima zi a păstoririi sale ridicarea catedralei Caransebeşului. Din pricina greutăţilor prilejuite de anii războiului şi datorită instaurării regimului comunist, catedrala nu s-a mai construit.

Cel care a întocmit planurile noii catedrale a fost episcopul Emilian Birdaș , iar piatra de temelie a fost pusă la data de 27 octombrie 1996 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Laurenţiu Streza, astăzi mitropolitul Ardealului.

 

Loading

Primary Sidebar

Translate »