Este opera sculptorului Petre Comisarschi și a fost dezvelită la 3 iunie 1995.
Traian Doda a venit pe această lume în 14 aprilie 1822, la Prilipeț, descendent al unei familii macedo-române stabilită la Rudăria. Ceea ce îl leagă de orașul Caransebeș este frecventarea Şcolii Militare de Matematici din Caransebeş, obţinând gradul de sublocotenent clasa a II-a, la 19 ani. A urmat apoi cursurile Academiei Militare din Viena. La absolvire, a fost avansat sublocotenent clasa I şi repartizat ca profesor la Şcoala de Matematici a Regimentului 13 din Caransebeş.
În calitatea sa de ofiţer al Armatei Imperiale, a participat la confruntările Armatei din timpul Revoluţiei de la 1848-1849.
În timpul Războiului Crimeei (1854-1856), când Regimentul 13 din Caransebeş trecea prin Ţara Românească, a primit sarcina specială de a redacta primele hărţi topografice pentru Oltenia şi Muntenia. Mai târziu, Serviciul Topografic Român va folosi harta întocmită de el.
A urcat an de an treptele ierarhiei militare, ajungând în 1870 la gradul de General de brigadă.
La 1 noiembrie 1872, Traian Doda şi-a dat demisia din Armata Imperială şi s-a retras la Caransebeş.
Pe lângă activitatea politică și militară, generalul Traian Doda a fost și un militant al culturii, susținând ideea înființării unor școli românești.
În 1876-1880, românii din Caransebeş s-au organizat în vederea întemeierii unui liceu cu predare în limba română. S-a ales un Comitet de iniţiativă, a cărui deviză a fost „Pentru noi, prin noi înşine” şi în fruntea căruia s-a aflat Traian Doda. Construcția liceului ce mai târziu avea să poarte numele generalului a început a fi ridicată abia în 1914.
Traian Doda a deținut și funcția de președinte a Comunității de Avere, aceasta fiind una dintre cele mai importante instituții economice din Banat de la acea vreme.
Generalul s-a stins din viață în data de 16 iulie 1895, la Caransebeș.
Sursă text: http://gugulani.ro/istorie/monumente/index.htm
http://www.7-zile.com/2012/07/05/un-om-un-nume-generalul-traian-doda/