Cine a zis că nu putem călători în timp? Desigur, nu urcând în vreo mașină a timpului, dar a păși pe meleaguri de poveste și istorie este posibil.
Vă invităm la o astfel de călătorie, călătorie ce începe cu un drum care parcă prevestește evadarea din cotidian, din civilizație spre o reconstituire istorică a timpurilor din trecut, dar și a altor spații, chiar extraeuropene.
Înconjurate de pădure, într-un cadru asemănător celor din filme, se înalță mândre două bordeie. Unul dintre acestea este construit după forma unei biserici dacice, înăuntru fiind un mic muzeu al obiectelor din perioada dacică, precum unelte, tacâmuri, vase, cuptoare, țesuturi.
Bordeiul construit cu scopul locuirii înfățișează o casă din trecut, fiind construită sub pământ, din lemn, cu acoperiș de stuf. De cum se deschide ușa bordeiului, veți avea sentimentul că pășiți în alte timpuri. O bucătărie, un dormitor, o baie, o cramă și o sufragerie, în care se îmbină obiectele vechi cu cele moderne, alcătuiesc primul dintre bordeiurile construite de domnul Ioan Cojocariu.
Cuvintele nu vor putea exprima vreodată frumosul și interesantul locului, dar locul în sine va putea. Fiecare încăpere și fiecare obiect are povestea lui. Voi încerca să rezum acele povești care mi s-au părut mai interesante:
Peretele pe care, cu cioburi și resturi de sticlă, este scrisă povestea vieții proprietarului, reușind, prin culorile și formele lor, să transmită bucurii, tristeți, împliniri și neîmpliniri, asemenea unor cuvinte;
Intrarea în cramă înfățișează arhangheli și sfinți, îmbrăcați în foițe de aur, dar și două chipuri ce înfățișează diavolul, antiteza dintre Bine și Rău – ispita care te îndeamnă să intri în cramă și să te bucuri din plin de roadele viței-de-vie, pe de-o parte, și pe de altă parte, abstinența.
Acestea ar fi doar câteva dintre poveștile pe care le veți auzi, dacă veți vizita bordeiurile domnului Cojocariu. Dincolo de poveste, este istorie, arheologie, etnografie, un loc în care nu sunt cuprinse doar alte timpuri, ci și alte spații. „Întorcându-ne în civilizație”, așa cum îi place domnului Cojocariu să spună, cu siguranță vă veți simți mai bogați.
Dacă vă doriți să călătoriți pe alte tărâmuri și în alte spații (în contextul în care locul prezentat oferă oportunitatea de a atinge ambele obiective), vă invităm să ne contactați! (R.N.)
http://stiri.tvr.ro/intr-o-lume-plina-de-vile-un-locuitor-din-caransebes-si-a-construit-un-bordei_28841.html