Skip to content

Pe cărări de munte spre Crucea lui Hristos

Totul e încă verde, deși vântul ce ne răsfață, printre raze de soare, chipurile, anunță deja primele intonații ale toamnei. Nu este nici cald, nici frig, dar în suflete emoțiile ce înfloresc precum florile pare că readuc primăvara înlăuntrul nostru. Ce frumos atinge Dumnezeu inimile!

Privind spre cer, de pe vârful Muntelui Mic se zărește înălțându-se Crucea – monument, care a fost inaugurată în iulie 1936, fiind dedicată eroilor bănăţeni din lupta pentru reîntregire. Crucea a fost confecţionată din 8 tulpini de brad, oferite gratuit de Comunitatea de Avere Caransebeş, alese din pădurea de protecţie din apropiere, care au fost trase la locul de montaj cu ajutorul a 10 perechi de cai. Grupate câte două, aceste tulpini au format corpul principal al crucii. Crucea era înaltă de 25 m, fixată prin ancorare la sol pe o platformă metalică încastrată în stâncă şi era aşezată la cota de 1670 m.

Pe cruce au fost montate 4 proiectoare puternice şi o sirenă, alimentate cu energie de la o microhidrocentrală electrică. Pe timp senin, crucea era vizibilă noaptea din anumite puncte ale Timişoarei, dar mai ales din cupola de sub crucea Catedralei. Între anii 2002 și 2004, crucea iniţială construită din lemn de brad a fost înlocuită cu o cruce metalică, asemenea celei de pe vârful Caraiman. Acest demers a pornit la iniţiativa unor oameni de bună credinţă din Timişoara şi Caransebeş.

Dincolo de scopul cu care a fost construită, Crucea, prin reprezentarea ei, este semnul jertfei, al dragostei, al triumfului divin asupra firii pământești. Privind-o, ne cheamă parcă la mântuire. La Hristos.

Sus, lângă Cruce, înțeleg că am ajuns mai aproape de Dumnezeu – Sfânta Liturghie, la care participă sute de pelerini, aduce Raiul pe înălțimea muntelui, iar Duhul Sfânt în sufletele credincioșilor. Se propovăduiește importanța credinței, a unității și a dragostei. Deci, ce poate fi mai frumos decât să asculți Cuvântul lui Dumnezeu într-un cadru atât de deosebit?

Fiind prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, un praznic la care ne amintim și de eroii neamului românesc, care au purtat inscripționată Crucea patriei noastre în inimile lor tricolore, se săvârșește o slujbă de pomenire a acestora și un ceremonial militar, oferit de către Garda de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Banat”. În cinstea lor, depunem coroane de flori și rugăciuni, cu mâinile solemn așezate la inimă. Ce atmosferă sfântă!

Rugăciunea și patriotismul și-au dat mâna, descriind, prin legământul lor, o Românie frumoasă, o țară care merită oameni frumoși și care merită ca tinerii ei să își croiască viitorul în ea.

Un pelerinaj care stârnește nenumărate emoții și sentimente – așa aș descrie eu pelerinajul care se desfășoară anual, pe 14 septembrie, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Vă așteptăm să descoperiți frumusețea deosebită a peisajelor Muntelui Mic, măreția Crucii-monument și să vă lăsați sufletele inundate de divinitate, pentru ca astfel să puteți surprinde binele și frumusețea din tot ceea ce vă înconjoară! (R.N.)

Loading

Primary Sidebar

Translate »