Skip to content

Compozitorul Timotei Popovici

Timotei Popovici s-a născut în 20 august 1870, la Tincova. Primele clase școlare le-a urmat la școala din sat. Mai târziu, a venit la Caransebeș, unde a urmat gimnaziul și Institutul pedagogic-teologic. În 1893, s-a înscris la Conservatorul din Iași.
 
Compozitor de seamă, a alcătuit numeroase compoziții laice și religioase, pentru cor de copii, coruri școlare, coruri pe trei voci și bărbătești. Dintre cele mai importante compoziţii ale sale se numără două Liturghii, corul „La oglindă”, poemul „Avram Iancu” şi Cântece naţionale.
 
De-a lungul timpului, a publicat numeroase lucrări, dintre care se impune Dicționarul de muzică, lipsa manualelor necesaredeterminându-l pe Timotei Popovici să editeze dicționarul, precum şi alte câteva lucrări de maximă importanţă pentru studiul teoretic şi practic al muzicii. Dicţionarul de muzică a fost primul dicţionar românesc de muzică complet.
 
La 1 Decembrie 1918, a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, unde a dirijat piesa „Sosit-a ceasul liberării”, creaţie ad-hoc a sa. Între 1918-1919, a fost membru în Gărzile Naţionale Române, înfiinţate în Transilvania după prăbuşirea monarhiei austro-ungare în toamna anului 1918.
 
A murit în 11 septembrie 1950 la Lugoj.
 
Există în județul Caraș-Severin un festival coral de copii și tineri care poartă numele marelui compozitor, Festivalul Corurilor pentru Copii si Tineret „Timotei Popovici”, inițiat de prof.dr. Dumitru Jompan în comuna Marga.

Loading

Primary Sidebar

Translate »