Constantin Lucaci s-a născut în data de 7 iulie 1923 la Bocșa. De mic, a fost pasionat de studierea Universului, de modelare și de desen. A studiat la Academia Liberă de Artă Guguianu și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și Academia de Belle Arti „Pietro Vannucci”, Perugia, Italia.
Începând cu 1993, a fost profesor al departamentului de sculptură al Academiei de Arte Frumoase din Cluj. Operele sale monumentale se găsesc în diferite orașe ale României, precum Reșița, un simbol al municipiului fiind chiar Fântâna cinetică realizată de sculptorul Lucaci, București, Constanța, Brăila, Dr. Tr. Severin.
Primul muzeu „Constantin Lucaci” din lume s-a deschis, la 14 aprilie 2007, în Sanctuarul San Francesco di Paola, sub denumirea „Racolta Constantin Lucaci”. Muzeul cuprinde o colecție de 37 de sculpturi în oțel inoxidabil. Cel de-al doilea muzeu se află la Bocșa, în localitatea natală a sculptorului.
În afara României, sculptura cinetică Stea este o parte a expoziției permanente „Fucina degli Angeli” din Veneția. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecții particulare sau publice din orașele Anvers, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Veneția.
Ca orice artist român, Constantin Lucaci a fost recunoscut mai mult în străinătate decât în România. Sculptorul este laureat al Premiului Herder – Premiul Nobel al Estului – decernat în anul 1984 de Universitatea din Viena, pentru întreaga operă. Recunoașterea a venit după ce sculptorul a deschis de două ori Bienala de la Veneția (1967 și 1980), fiind excepția de la regula de aur, potrivit căreia un creator de artă poate prezenta doar o dată în viață o expoziție personală la bienală. Prin lucrările care planează, Constantin Lucaci îl duce mai departe pe Constantin Brâncuși. („Banatul Montan – Ghid turistic”, Gh. Popovici)
Constantin Lucaci a murit în data de 20 iulie 2014, la vârsta de 91 de ani.
Sursă foto: http://www.prisma-online.ro/2881-constantin-lucaci-artist-sculptat-lumina/