Skip to content

Weekend de sărbătoare la Poiana Mărului

În fiecare an, cu prilejul Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Poiana Mărului, pe lângă veșnica-i ie țesută din peisaje deosebite, aer curat și murmur de ape, îmbracă și veșmântul sfânt de sărbătoare, întrucât Mănăstirea Poiana Mărului își sărbătorește hramul.

Programul manifestărilor religioase dedicate acestui praznic începe în după-amiaza zilei de sâmbătă, 23 iunie, când, începând cu ora 17, va avea loc procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru spre mănăstire. La ora 18, Icoana va fi întâmpinată la intrarea în Poiana Mărului, de unde procesiunea va continua până la aşezământul monahal, unde, începând cu ora 19, se va oficia Slujba Vecerniei şi a Litiei, iar, în continuarea serii, vor fi oficiate atât Utrenia şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, cât şi rugăciuni de dezlegare.

Pelerinajul duhovnicesc continuă duminică, 24 iunie, în ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. În dimineaţa zilei, începând cu ora 7, se va sfinţi apa, după care se va oficia Taina Sfântului Maslu. La ora 9, va fi întâmpinat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, începând cu ora 9,30. La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi pelerinii sunt invitaţi la agapa frăţească.

Obștea monahală invită toţi credincioşii doritori să îl întâmpine pe Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos, fiind astfel vestitori ai bucuriei şi ai luminii, la un pelerinaj menit să poarte paşii inimilor pelerine în procesiune, închinare, rugăciune şi sfinţire într-un cadru deosebit, în care frumuseţea lui Dumnezeu se reflectă la orice pas, vestind parcă „nașterea cea minunată a Sfantului Ioan, înaintemergătoare Nașterii lui Hristos cea minunată.”

Poiana Mărului este ea însăși o sărbătoare a frumuseții și a legendelor. Din legendele care abundă în zonă, credem tot mai mult că dacii aveau o viaţă religioasă ce se lega de munte şi de măreţia acestor înălţimi. Una dintre cele mai interesante legende ale zonei este aceea legată de comoara lui Scorilo, regele dac, tatăl lui Decebal. Pietrele Scorile, Cleanţul Scorilo, Cioaca (Creasta) Scorilo sunt nume vechi, încă din timpul dacilor, care au rămas şi s-au transmis peste veacuri, împreună cu credinţa că ar exista o comoară a regilor daci în această zonă. În urma unui sondaj printre ciobanii mai în vârstă, s-au desprins mai multe lucruri interesante, ce duc la o cunoaştere a locului din multe puncte de vedere. Ei spun că, în stânca lui Scorilo, cu un perete drept, se găseşte, undeva în centru, la o distanţă de 40 m de la poale şi 40 m de la culme, o peşteră unde este ascunsă o comoară. Locul ar fi marcat de prima rază de soare ce-şi trimite lumina peste creasta numită Buza Nedeii şi cade pe mijlocul peretelui, la răsăritul soarelui, în ziua de 21 iunie, ziua solstiţiului de vară.

Deci luna iunie are, pentru Poiana Mărului, o semnificație spirituală deosebită, întrucât își sărbătorește atât hramul lăcașului de cult, cât și momentul unic despre care se spune că ar dezvălui locul exact unde se află comoara lui Scorilo. Fiind o împletire între credință și aventură, între realitate și legendă, pentru sfârșitul lunii iunie, recomandarea noastră pentru dumneavoastră este Poiana Mărului!

Surse foto: https://www.facebook.com/poianamaruluics/

https://www.episcopiacaransebesului.ro/index.php

 

Loading

Primary Sidebar

Translate »