Skip to content

Crucea, pecete a iubirii – Pelerinaj pe Muntele Mic

Ce este Crucea? Pentru noi, creștinii, este semnul împăcării Cerului cu Pământul, asumarea desăvârșită a iubirii dumnezeiești, împlinită prin jertfa Mântuitorului Hristos pe Golgota, a Eroului care a răscumpărat neamul omenesc din mâinile vrăjmașului.

Deloc întâmplător, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci și cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, ne îndreptăm recunoștința și spre acei oameni care, prin asumarea iubirii de patrie, de limbă românească și de identitate națională, se aseamănă lui Hristos. Oamenii-eroi au purtat Crucea iubirii lor pe Golgota făuririi României Mari, cu credința că sacrificiile lor vor dăinui peste veacuri, într-o țară unită de aceleași idealuri, de o simțire, un gând, o rugăciune, un unison al inimilor tricolore.

Data de 14 septembrie este o zi de rezonanță spirituală, istorică și chiar culturală pentru întreg Banatul de Munte și nu numai, întrucât sute de pelerini își îndreaptă anual pașii spre Crucea-monument de la Muntele Mic. Și anul acesta, Episcopia Caransebeșului invită toți românii creștini care iubesc Crucea și Cerul, dar și patria și poporul, să participe la pelerinajul pe Muntele Mic, ajuns deja la cea de-a XIII-a ediție, ce se va organiza vineri, 14 septembrie.

Drumul spre Crucea-monument va prefigura drumul pe care Domnul Iisus Hristos l-a străbătut până la locul înălțării Sfintei Cruci, locul unde s-a pecetluit iubirea, dar și anevoiosul drum pe care făuritorii României Mari, eroii noștri, l-au parcurs până la îndeplinirea dezideratului poporului român. Manifestările religioase vor începe la ora 8,30, când, la troița de la intrarea în stațiune, se vor întâmpina ierarhii. Cu credință, bucurie și recunoștință, credincioșii prezenți vor porni mai apoi spre Cruce, unde, începând cu ora 9,30, va fi oficiată Sfânta Liturghie de un mare sobor de arhierei, preoți și diaconi, aceasta fiind slujba în care sufletul se unește cu Mântuitorul lui, cu Eroul ceresc.

Aceasta este urmată de slujba de pomenire a făuritorilor Marii Uniri, slujbă prin care înălțăm Cerului lacrimile noastre ca pe niște sfinte rugăciuni, rugând Eroul să odihnească în lumina prezenței Sale mântuitoare sufletele eroilor. Începând cu ora 13, va avea loc depunerea de coroane și ceremonialul militar, toate la umbra Crucii lui Hristos, care ne cheamă la împăcare, la unitate, la dragoste.

Crucea-monument de pe Muntele Mic datează din anul 1936, la început fiind construită din lemn, veghind astfel peste Banatul Montan până în anul 2003, când vechea cruce a fost înlocuită cu cea de astăzi. A devenit, de-a lungul timpului, un simbol important al Banatului de Munte și îndeosebi al Muntelui Mic. Aflată la limita dintre Cer și Pământ, printre nori, dar totodată la o privire distanță de noi, luminează în noaptea uitării ce ne învăluie trist inimile, amintind de jertfe, eroi și iubire…

Ce este Crucea? Vă invităm să simțiți alături de noi în pelerinajul sufletelor înălțate spre Hristos prin pomul ce a ținut Rodul Vieții! Da, Crucea..Crucea, pecete a iubirii!

 

Loading

Primary Sidebar

Translate »