La 100 de ani de la Marea Unire, Caransebeș cinstește făuritorii României Mari prin rugăciune, paradă militară, cântece patriotice, spectacol folcloric, concert de muzică clasică și teatru!
Sărbătoarea va începe, în Cetatea noastră, încă de vineri, 30 decembrie, la praznicul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, ocrotitorul României, și nu oricum, ci în acorduri de muzică clasică! Începând cu ora 18, la Casa de Cultură „George Suru”, „România în sărbătoare”, un spectacol memorabil de muzică clasică, o aduce pe scenă pe soprana Ianna Novac, acompaniată de cvartetul Passione.
Născută în Republica Moldova, Chișinău, pe 25 octombrie 1983, Ianna și-a început cariera încă de la vârsta de 5 ani unde mergea la cursurile de pian și unde învățase să se acompanieze la pian și voce. A urmat Liceul de Muzică din Chișinău, unde a studiat 11 ani pian principal, după care, la obținerea bursei de studiu din partea Președenției României, în anul 2000, s-a stabilit în România, unde a absolvit Liceul de Muzica „Dinu Lipatti”, secția Canto Clasic, în anul 2001, și Universitatea de Muzică București , în anul 2005, la secția Canto Clasic. În paralel cu studiul muzicii clasice, Ianna desfășura o bogată activitate artistică în concerte, emisiuni, concursuri naționale și internaționale, câștigând numeroase premii. Între anii 2005 și 2006, Ianna a fost solistă în trupa ASIA. ( http://www.iannanovac.com/ro/biografie)
Cvartetul Passione s-a înființat în anul 2006 și este format din patru absolvente ale Universității de Muzică din București, în prezent cadre didactice în instituții de specialitate din București – Diana Jipa – vioara I, Alexandra Nicolae – vioara a II-a, Mădălina Penciu – violă și Violeta Tuță Popescu – violoncel. De la data înființării, Cvartetul Passione a susținut concerte și recitaluri în România, Italia, Grecia, Japonia, Quatar, Cipru, Germania, Turcia. (http://cvartetpassione.ro/prezentare/)
Sâmbătă, 1 decembrie, Piața „Elie Miron Cristea” devine, pentru câteva ore, o mică Cetate a Unirii! În fața unui simbol al spiritualității caransebeșene și a unui vis împlinit a episcopului Miron Cristea, și anume Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, suntem cu toții așteptați să spunem împreună „La mulți ani, România!”.
Manifestările organizate cu acest prilej vor începe la ora 11,15 și cuprind:
🇷🇴 constituirea dispozitivului de onoare
🇷🇴 întâmpinarea oficialităților
🇷🇴 slujbă de Te Deum și recital de cântece patriotice
🇷🇴 alocuțiuni din partea oficialităților
🇷🇴 parada dispozitivului de onoare
🇷🇴 depunere de flori la Crucea Identității și Demnității Naționale
Manifestările se încheie cu participarea la masa tradițională, la care doritorii pot gusta sarmale și vin fiert, în acordurile muzicii populare oferite de Ansamblul „Doina Banatului” și invitații săi, Robert Târnăveanu (Sibiu) și Norica Hațegan (Hunedoara).
Tot sâmbătă, începând cu ora 19, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, Compania de Teatru „Civic Art CvM” București prezintă piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, sub regia lui Marian Ciprian, fiind o adaptare după piesa Memorandiştii, semnată de dramaturgul Dan Tărchilă. Piesa este un omagiu adus celor care, din dragoste pentru plaiurile natale, s-au jertfit spre împlinirea idealului de veacuri al poporului român.
Vă așteptăm să ne unim inimile într-un imn centenar pentru o Românie unită, mai bună, mai prosperă! Pentru aceasta, e nevoie de români adevărați! Haideți să ne numărăm și noi printre aceștia! 🇷🇴