Skip to content

Călătorie în trecut – „Caransebeș la 1918”

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și a importanței pe care Caransebeșul, prin figurile sale bisericești, istorice și culturale, l-a avut în actul împlinirii dezideratului românesc, vineri, 13 aprilie, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” din Caransebeș, s-a organizat, de către Casa de Cultură „George Suru” și Filiala Caraș-Severin a Arhivelor Naționale ale Statului, expoziția intitulată „Caransebeș la 1918”.

 Expoziția a cuprins fotografii și documente din mai multe domenii reprezentative, precum administrație, inginerie, cultură, presă. Astfel, s-au regăsit fotografii cu prima uzină electrică din România și din Europa, construită la Caransebeș, și cu planurile de construcție ale acesteia, fotografii cu învățătorul confesional de la acea vreme, Pavel Jumanca, un pasaj din memoriile acestuia, pasaj care cuprinde emoțiile, trăirile acestuia la revenirea sa de pe front, documente despre inaugurarea statuilor reginei Elisabeta și Pro Patria, câteva fotografii și pasaje ale poetului Gheorghe Neamțu, fotografii și documente despre Ștefan Jianu, o figură reprezentativă pentru Caransebeș în contextul evenimentelor premergătoare Marii Uniri, fotografii cu Miron Cristea, pasaje din ziarul Unirea și din Foaia Diecezană, fotografii cu Cornel Corneanu.

Ce bine că există memorii, documente, fotografii! Așa, ne putem întoarce în timp, retrăind importantele evenimente din istoria poporului nostru și emoțiile strămoșilor noștri!

Loading

Primary Sidebar

Translate »